ACCES CONT

Blog

Cat de important este un backup ?

Ai reușit să lansezi primul proiect online, ai un website funcțional, numărul de vizitatori te mulțumește, iar lucrurile decurg așa cum îți dorești.

Cum ar fi dacă într-o zi ai ajunge la birou și ai constata că website-ul tău nu mai este funcțional sau că este compromis? Toate investițiile făcute în prezența ta online ar fi duse pe apa sâmbetei, iar perioada de indisponibilitate ar fi imposibil de estimat.

Sună ca un scenariu imposibil?

Din păcate, nu este. În orice moment un factor extern sau intern poate perturba funcționalitatea website-ului. Deși, poate exista tendința de a crede că astfel de întâmplări au loc exclusiv la nivelul companiilor renumite, adevărul este că atât timp cât se află pe internet, orice website este susceptibil a fi ținta unui atac cibernetic sau “victima” unor conjuncturi nefavorabile.

În cele ce urmează vom ilustra câteva situații posibile care pot avea ca și consecințe pierderea sau alterarea website-ului tău, pentru a vedea de ce este important să ai mereu la dispoziție backup-uri recente.

 

 

[Incompatibilități tehnice între plugin-uri, teme și codul sursă al platformei]

 

Dacă website-ul afacerii tale este dezvoltat pe baza unui CMS (content management system) cum ar fi WordPress, Joomla, Drupal, este posibil să ai instalate anumite plugin-uri, extensii sau module, care să te ajute să dezvolți capabilitățile acestuia.

În ciuda eforturilor dezvoltatorilor care le creează, se poate întâmpla ca, în urma actualizării unui plugin să apară anumite anomalii și / sau nefuncționalități.

În această situație, cea mai rapidă rezolvare este să revii la varianta anterioară a site-ului, cea în care nu ai realizat update-ul problematic pentru plugin-ul respectiv.

 

[Erori umane]

 

Din lipsa unei instruiri corespunzătoare, a cunoștințelor tehnice sau chiar din neatenție, orice utilizator care are dreptul de a face modificări importante asupra website-ului tău ar putea aduce prejudicii acestuia.

Și în acest caz cea mai simplă modalitate de a readuce website-ul la forma sa anterioară este restaurarea celei mai recente versiuni anterioare.

 

[Atacuri cibernetice]

 

Unul dintre cele mai celebre atacuri ale anului 2017 a fost WannaCry; acesta avea la bază un “vierme” care s-a răspândit în aproximativ 300.000 de calculatoare în doar 4 zile. Amenințarea consta în criptarea informațiilor și solicitarea unei sume de bani, plătită prin intermediul criptomonedei Bitcoin, în schimbul recuperării acestora.

Astfel, pe lângă obligativitatea actualizării sistemelor informatice și menținerea unui grad ridicat de securitate al rețelelor utilizate alături de o instruire temeinică a personalului în această privință, este necesară și realizarea de backup-uri pentru a evita situațiile în care te poți regăsi la mâna unei entități rău intenționate, care să îți poată cere o anumită răscumpărare pentru redobândirea informațiilor.

Pe lângă atacurile cibernetice asupra informațiilor sensibile, mai pot exista atacuri de tip spam SEO, care se referă la injectarea în cadrul unui website a unor cuvinte cheie irelevante pentru domeniul respectiv. Astfel, poate scădea poziția pe care site-ul tău o ocupă în topul rezultatelor afișate în motoarele de căutare. O altă metodă utilizată de a afecta website-urile este “desfigurarea” lor. Acest termen semnifică introducerea unor imagini / texte în interiorul site-ului pentru scăderea credibilității în rândul vizitatorilor.

 

[Pierderea accesului la fișierele site-ului]

 

Este posibil să pierzi accesul la fișierele website-ului tău. Unul dintre motive ar putea fi distrugerea fizică a locului în care acestea sunt stocate. Pentru a remedia situația cât mai rapid și pentru a te asigura că nu vei pierde definitiv site-ul, este necesar să realizezi backup-uri ale acestuia.

Pentru a fi sigur că reduci la minimum riscul de a pierde totul odată cu dispariția fizică a fișierelor, trebuie să stochezi copii de siguranță în mai multe locuri.

Astfel, vei avea certitudinea că în cazul în care se întâmplă ceva cu site-ul tău vei putea să restaurezi o copie a acestuia, pentru ca pierderile de timp, bani și reputație să fie minimizate.

O primă măsură pe care o poți lua în acest sens este achiziționarea unui pachet de gazduire care să aibă inclusă realizarea de backup-uri în mod automat și care să păstreze copii recente ale informațiilor, oferindu-ți posibilitatea de a restaura fișierele, atunci când este necesar. O altă măsură binevenită este realizarea copiilor de siguranță suplimentare. Numai în acest mod te poți asigura că vei avea mereu o plasă de salvare pentru orice situație întâmpinată.

 

La DDS toate pachetele de gazduire beneficeaza de backup zilnic gratuit cu retentie 7 zile.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com