ACCES CONT

Blog

Diferența între găzduire shared si servere vps

Pentru a lua decizia corectă în privința găzduirii este necesar ca, în primul rând, să știi cât mai multe despre tipul site-ului sau al proiectului pe care dorești să îl găzduiești. De la cerințele tehnice până la predicțiile referitoare la dezvoltarea lui trebuie să cunoști toate elementele care te pot ghida în alegerea unui pachet corespunzător.

De asemenea, pentru a ști ce tip de găzduire se potrivește cel mai bine nevoilor tale, dacă îți dorești să alegi între cea shared și VPS (virtual private server), trebuie să deții informații despre diferențele dintre cele două tipuri de hosting.

 

Găzduire Shared vs VPS

 

  • Resurse

În cazul găzduirii în mediile shared resursele unui server sunt împărțite între mai multe conturi de găzduire, ceea ce face ca website-urile să se afle într-o continuă concurență pentru acestea.

Din acest motiv, este posibil ca un număr ridicat de vizitatori simultani să conducă la copleșirea site-ului tău care nu va mai răspunde solicitărilor venite din partea noilor vizitatori.

În cazul VPS-urilor, fiecare server fizic este divizat în mai multe servere virtuale, ce au alocate propriile resurse, fără a fi nevoite să concureze între ele.

 

  • Accesibilitate

La nivelul găzduirii shared administrarea este destul de facilă, întrucât partea de mentenanța a serverului este asigurată de către furnizorul de găzduire.

Astfel, nu ai nevoie de cunoștințe tehnice avansate, însa este util să știi cum să folosești contul cPanel și cum să îți actualizezi site-ul. În caz contrar, este indicat sa desemnezi o persoană cu abilități tehnice care să fie responsabilă pentru actualizarea și întreținerea site-ului.

În cazul VPS-ului lucrurile pot deveni mai complicate, mai ales în situația în care serverul nu beneficiază de administrare din partea companiei de hosting. Dacă nu ai cunoștințele tehnice necesare poți opta pentru un VPS administrat, ce îți poate oferi avantaje similare cu cele destinate end-user-ilor precum licența pentru panoul de control, realizarea copiilor de siguranță, asistență etc.

 

  • Costuri

Găzduirea web shared presupune costuri mai reduse comparativ cu VPS-ul, pentru că, în prima situație, de regula și resursele alocate sunt mai scazute, în timp ce VPS-ul asigură resurse mai mari, dedicate fiecărui cont.

În ciuda faptului că la nivel de costuri, găzduirea shared este mai avantajoasă, la nivel de performanțe balanța va înclina în favoarea VPS-ului.

 

  • Performanțe

Pentru un site aflat la început de drum găzduirea shared reprezintă opțiunea ideală datorită faptului că, cel mai probabil, necesarul de resurse în această situație va fi unul scăzut.

Odată cu creșterea nevoilor, VPS-ul poate reprezenta opțiunea ideală. În cele din urmă, un site cu cerințe în creștere va putea opta pentru un server dedicat sau pentru găzduire în cloud.

 

  • Securitate

Din acest punct de vedere VPS-ul reprezintă alegerea indicată. În mediul shared, există riscul ca o amenințare să se transmită și celorlalte site-uri găzduite pe server.

Dacă deții un VPS fără administrare sarcina menținerii securității cade în responsabilitatea ta. Totuși, și în situația în care îți găzduiești site-ul într-un mediu shared, trebuie să iei măsurile de siguranță pentru a nu te expune nici pe tine vreunui pericol, dar nici pe ceilalți “colocatari”.

Printre măsurile de precauție pe care le poti implementa se numără:

 

    • utilizarea de parole generate în mod automat;

 

    • schimbarea frecventă a acestora;

 

    • înzestrarea celorlalți utilizatori ai site-ului cu drepturi limitate, corelate cu sarcinile atribuite;

 

    • menținerea plugin-urilor și a platformelor pe care le folosești (WordPress, Magento, PrestaShop etc.) actualizate;

 

    • limitarea numărului de plugin-uri și extensii la strictul necesar;

 

    • ștergerea extensiilor pe care nu le mai utilizezi.

 

 

  • Control

Dacă îți dorești să ai control sporit asupra serverului varianta cea mai indicată este VPS-ul fără administrare. Acesta îți oferă posibilitatea de a avea control deplin asupra serverului virtual, prin accesul SSH (root). În acest mod, poți configura serverul după bunul plac.

 

Vrei să optezi pentru una dintre variantele prezentate? Alege-ți acum un plan de găzduire web sau VPS și dă startul proiectelor tale.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com