Ce este un VPS si caracteristicile lui
Orice afacere pe internet, fie care vorbim de un simplu blog sau un magazin virtual de anvergura, are nevoie de gazduire web. Fara gazduire, domeniul dvs nu va putea fi accesat!
Intrebarea pe care si-o pun de regula micii intreprinzatori, mai ales cei care nu au mai avut de-a face cu mediul online insa au planuri de viitor, este:
De ce as lua un VPS, si nu server dedicat, sau server shared?
Poate ca intre VPS (Virtual Private Server) si server dedicat nu sunt mari diferente, insa intre un host shared si VPS exista foarte multi termeni de comparatie!
Pentru a fi clar acelora dintre dvs care sunteti interesati de gazduire VPS (virtual private server), trebuie sa intelegeti mai intai ce este un host shared (gazduirea partajata cu altii), si de ce VPS reprezinta avantaje, inca de cand deschideti site-ul!
Ce este gazduirea shared?
Gazduirea shared este o formula foarte ieftina si ideala pentru micii intreprinzatori. Este ieftina, pentru ca pe un singur server VPS sau dedicat se instaleaza la comun mai multe conturi de hosting shared, iar resursele sunt impartite. Problema cu gazduirea shared este ca resursele nu pot fi impartite in mod egal, de aceasta treaba ocupandu-se furnizorul de hosting, intr-o masura mai mica sau mai mare. Un shared host nu garanteaza ca site-ul dvs va rula in orice conditii cu un numar prea mare de vizitatori, tocmai pentru ca este shared si toata lumea trebuie sa imparta acelasi server, ceea ce presupune restrictii de consum CPU (procesor) si memorie ram. Asta se aplica peste tot: indiferent ca aveti trafic si spatiu nelimitat, nu inseamna ca puteti face chiar ce doriti!
Ce este gazduirea prin VPS ?
La VPS lucrurile stau total diferit. Avantajul pe care il are un VPS este partajarea exacta a resurselor serverului. Ceea ce inseamna ca stiti exact ce-ati cumparat, deci cati vizitatori puteti tranzactiona pe site si care sunt limitele.
Caracteristicile unui VPS sunt:
– Alocarea CPU (procesorului). Ca sa intelegeti mai bine, trebuie sa stiti ca un server dedicat (server full, sau va puteti imagina un PC) poate fi configurat de maniera in care sa-si imparta precis resursele in mai multe mini-calculatoare (care de fapt se numesc VPS-uri). Pe un server dedicat pot fi alocate oricate VPS-uri se doreste, in limita resurselor, desigur. Caracteristica principala a unui VPS, alocarea CPU, reprezinta ce procentaj din procesorul serverului dedicat va este alocat dvs.
– Alocarea memoriei (RAM). Memoria ram joaca un alt rol important in vederea alegerii unui VPS de calitate. Toate aplicatiile web: wordpress, joomla, phpbb etc solicita memorie ram! Cu cat aveti mai multe site-uri instalate, cu atat va epuizati mai multa memorie ram.
– Spatiu izolat (HDD). Cu un VPS, chiar daca nu aveti sute de giga ca la server dedicat (in majoritatea cazurilor), absolut tot spatiul liber si fisierele prezente sunt complet izolate de ceilalti abonati. Izolarea se face fie la nivel de software, fie folosind tehnologia KVM, care este mult mai avansata si sigura. Ceea ce trebuie mentionat este ca, pe un VPS, spatiul dvs va apartine in totalitate si nu are legatura cu “vecinii”, iar accesarea nu se poate face decat de catre dvs! Aceasta facilitate impiedica riscul raspandirii unor virusi sau accesul hackerilor prin intermediul softurilor web prost concepute si folosite de “vecinii” cu care se partajeaza spatiul.
– Access root (acces deplin asupra serverului). Indiferent ca vorbim de virtual private server (VPS) sau Server dedicat, accesul dvs asupra masinariei este fara limite, ceea ce inseamna ca puteti instala aplicatii, puteti rula aplicatii, si chiar naviga pe internet prin intermediul serverului. Este ca si cum ati sta pe calculatorul de acasa doar ca rolul atribuit este servirea potentialilor clienti si a vizitatorilor pe site-urile dvs. In plus de asta, unele script-uri mai pretentioase cer anumite setari de server, iar in cazul unui shared nu aveti cum sa schimbati, pentru ca va aflati la comun cu alti clienti.
– Numar nelimitat de domenii gazduite. Daca sunteti proprietarul unui magazin virtual sau proiect online de anvergura si optati pentru VPS, probabil alegeti aceasta formula din cauza unui consum mare de resurse, insa pentru domaineri (traficanti de domenii) si investitori online este de prisos sa nu aiba limite in ceea ce priveste adaugarea domeniilor in server. Gazduirea shared vine cu multe limite, printre care si numarul de domenii admise. Pe VPS (virtual private server) puteti instala oricate domenii doriti, iar singura bariera care va poate impedica la un moment dat sa mai incarcati serverul sunt epuizarea resurselor. Fiecare domeniu, blog, forum in plus reprezinta consum de resurse mai mare!
– Reinstalarea sistemului de operare la orice ora! Aceasta este un alt avantaj cu care vine un server dedicat sau Virtual Private Server. Pentru ca uneori avem nevoie de reinstalarea sistemului de operare, din diferite motive. De regula, reinstalarea se efectueaza dintr-un click sau comunicand departamentului tehnic.
– Vanzarea de hosting mai departe. Da! Puteti fi in acelasi timp si furnizor de hosting. Pe langa faptul ca VPS-ul va asigura functionalitatea unor site-uri care cer resurse, puteti vinde mai departe shared host pentru a va recupera o parte din investitie. Aceasta tehnica se practica foarte des, insa trebuie sa fiti atent mereu sa nu introduceti mai multi clienti decat poate duce serverul.
Acestea ar fi cateva avantaje pentru care clientii aleg un VPS (virtual private server) si, desigur, argumente la care ar trebui sa va ganditi inainte de a face o alegere pentru shared host. Este insa adevarat ca si planurile de hosting de tip shared au avantaje si caracteristici la care trebuie sa fiti atent, lucruri pe care le vom explica in alte articole.