ACCES CONT

Blog

Importanța unui Firewall

Ce reprezintă paravanul de protecție numit Firewall? Protecția informațiilor pe Internet

Toată lumea care se conectează pe internet pentru accesarea de informații a auzit cel puțin o singură dată structura “paravan de protecție” sau termenul”firewall” în limba engleză. Vom explica ce reprezintă termenul de paravan de protecție în mod general, apoi în sens restrâns pentru persoanele care navighează pe Internet.

 

Ce este mai exact un firewall?

Un firewall presupune o separare dintre ziduri sau secțiuni, care previne răspândirea focului sau incendiilor dintr-o cameră în cealaltă. Dacă o încăpere este în flăcări, focul nu va putea afecta și celelalte camere datorită paravanului de protecție. Un firewall pe internet acționează în mod similar, prevenind compromiterea mai multe calculatoare sau sisteme de calcul din cauza distrugerii unuia singur.

 

Tipuri de Firewall (Paravane de protecție)

Există două tipuri de firewall-uri utilizate:

  • Firewall Hardware (echipament fizic care operează acțiunile dăunătoare și protejează sistemul de defecțiuni)
  • Firewall Software (pentru aplicațiile de pe computer)

 

Firewall Hardware

Un firewall pentru sistemul hardware reprezintă piesele de echipament fizic care sunt construite pentru a proteja și a preveni defecțiunile tehnice. Un firewall hardware poate fi reprezentat și de un alt calculator sau echipament dedicat care servește doar ca paravan de protecție.

 

Ce face mai exact firewall-ul de tip hardware?

Ține departe hackerii și persoanele care au intenții dăunătoare asupra sistemelor de date, de exemplu accesarea serverelor altor persoane și controlarea lor. Un paravan de protecție caută să limiteze accesul altor persoane, cu excepția unui server dedicat sau unui computer permis de către proprietar.

 

Monitorizarea și inspectarea traficului prin Firewall

Atunci când sunt pachete de date informații care afectează filtrele de firewall, acesta previne trecerea acelor date mai departe, pentru prevenirea acțiunilor rău intenționate. Desigur că firewall-ul poate bloca și traficul dorit, iar printr-un proces continuu de perfecționare filtrele pot fi personalizate pentru îmbunătățirea eficienței.

 

Aplicarea unor reguli Firewall pentru restricționarea conexiunilor

Un sistem firewall face posibilă monitorizarea traficului de intrare și de ieșire care circulă prin rețeaua de Internet a sistemului. Un firewall poate utiliza mai multe seturi de “reguli” pentru analizarea pachetelor conexiunilor primite și trimise, iar în acest mod poate bloca traficul sau îi poate permite trecerea.

De regulă, sistemele firewall folosesc inspectarea tipului de protocol, sursa adresei gazdă și destinația sau sursa portului.

 

Firewall Software

Un software firewall reprezintă un program pe calculator care se ocupă cu activitățile dintre aplicațiile computerului. Acesta este compus doar din linii de cod care acționează în mod direct atunci când este detectată vreo problemă.

 

Supravegherea sistemelor Firewall pe Internet

Prin folosirea unui firewall sunt eliminate riscuri de expunere a computerelor și serverelor pe internet, ținând la distanță persoanele cu intenții dăunătoare. Este bine de știut că un Paravan de Protecție (Firewall) trebuie să fie ajustat și actualizat în mod constant pentru evitarea atacurilor si a capcanelor întinse de hackeri.

 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com