ACCES CONT

Blog

Server dedicat sau server VPS

De cele mai multe ori, atunci cand vrei sa alegi un serviciu de webhosting pentru site-ul tau esti nehotarat din privinta nivelului de resurse de care ai nevoie. Este clar ca pentru un site mic, care nu are multi vizitatori vei alege un pachet de shared hosting.

 

Ce faci atunci cand ai un site (sau mai multe) care consuma memorie, face mult trafic si necesita mult spatiu de stocare? 

Evident, te gandesti la o solutie care ti se potriveste si iei in calcul una din urmatoarele variante: VPS sau server dedicat.

Mai departe, insa nu te poti decide asupra unuia sau altuia insa in cele ce urmeaza vom analiza avantaje si dezavantaje ale celor doua solutii, VPS si servere dedicate si vom scoate in evidenta diferentele dintre acestea.

 

Ce este un VPS?

In primul rand, un Virtual Private Server, cu prescurtarea VPS este un server virtual pe o masina fizica pe care mai exista alte cateva servere virtuale.

VPS-ul este diferit de un server dedicat prin faptul ca nu dispune de intreaga performanta a serverului propriu-zis (memorie RAM, spatiu de stocare, procesor), ci imparte resursele totale ale serverlui fizic cu alte vps-uri, iar din partea unor webmasteri acest fapt poate fi considerat un dezavantaj. Avantaj insa este faptul ca in functie de mediul de virtualizare, exista posibilitatea ca pe acelasi server fizic sa se instaleze VPS-uri cu OS-uri diferite (Linux, Windows, etc..).

Ca si la dedicate, clientul cu VPS are acces root, insa poate fi limitat de catre provider in instalarea diverselor softuri care are putea avea un consum CPU exagerat de mare si care ar afecta functionarea celorlalte VPS-uri. In acelasi timp, datele de pe VPS sunt foarte bine securizate pe fiecare server virtual in parte chiar daca exista acces root pe fiecare dintre acestea.

 

Ce este un server dedicat?

De cealalta parte, un server dedicat este o masina fizica proprietate a hosterului care este inchiriat in intregime unui singur client iar acesta dispune de intreaga performanta a serverului.

Dedicatele sunt mult mai performante (mai rapide, mai puternice) intrucat competentele fizice insusi le permit acest lucru.

Avantajul major al serverelor dedicatelor este controlul absolut asupra acestora pe care il are clientul si acesta constituie totodata o diferenta intre cele doua solutii de gazduire.

 

Pe un server dedicat este la libera alegere a clientului de a instala orice softuri doreste (chiar si sistemul de operare) , fara sa depinda de provider, atata timp cat acestea nu sunt ilicite.

Unele firme ofera suport tehnic atat pentru VPS cat si pentru dedicate, insa in multe cazuri suportul este contra-cost intrucat clientul este cel care raspunde pentru administrare.

 

Daca ne referim la pret, in general, VPS-urile sunt mai ieftine, in functie de caracteristici, dar nu este o regula sa gasiti neaparat VPS-uri mai ieftine decat unele dedicate. La dedicate trebuie luate in considerare insa si costuri privind alte licente pentru server (de CPanel, de backup, de software).

 

Daca performanta maxima a hardware-ului si controlul absolut este important pt dvs. , atunci serverul dedicat este solutia de care aveti nevoie.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com